Uzmanı açıkladı: Yapay zekâ ve sosyal medya, insanları yalnızlaştırıyor

Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Erdoğan: Yapay Zeka Uygulamaları ve Psikolojik Destek

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Doç. Dr. Ali Erdoğan, sosyal medya ve yapay zeka uygulamalarının bireyleri yalnızlaştırdığına dikkati çekerek, “Yapay zeka uygulamalarıyla psikolojik destek almak, ruhsal sorunları artırabiliyor” dedi.

Yapay zeka, internet ve sosyal medya gibi dijital uygulamalar günlük yaşamı kolaylaştırsa da ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Son yıllarda tüm dünyada dijital bağımlılık oranları hızla artarken, buna bağlı depresyon, kaygı bozuklukları ve sosyal fobi gibi rahatsızlıklarda da yükseliş gözleniyor.

AÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erdoğan, gençler arasında internet ve sosyal medya kullanımının artmasının, bireylerin yalnızlaşmasına ve duygusal ilişkilerden uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi. Yapay zekanın yaşamın her alanına hızla dahil olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yapay zeka hepimiz için kazanımlar sağladı. Son dönemde internet, sosyal medya, dijital uygulamalar hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, ruhsal sorunları da artırdı. Yalnızlaşmaya, insanların bireyselleşmesine sebep oluyor. Yalnızlaşma ve bireyselleşme, özellikle depresyon, kaygı bozuklukları, sosyal fobi gibi hastalıkların hızla artmasına neden oluyor”.

“Uygulamalar İnsan Doğasına Uygun Değil”

Yapay zeka temelli psikolojik destek uygulamalarının da yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu uygulamalar, sınırlı faydalar sağlasa da insan doğasına uygun değil. Kişiler buraya çeşitli sorular sorabiliyor, terapi desteği almakla ilgili uygulamaları kullanabiliyor. Ancak insan sadece mekanik bir canlı değil. İnsan, duyguları olan, duygusal etkileşimi, iletişimi olan bir canlı. O yüzden sadece yapay zeka uygulamalarıyla psikolojik destek almak, ruhsal sorunları artırabiliyor”.

“Profesyonellerden Destek Alınmalı”

Bu tür durumlarda profesyonel destek alınmasının önemine işaret eden Doç. Dr. Erdoğan, “Elbette bazı sorular sorabiliriz, bazı cevaplar alabiliriz. Ama ruhsal sorunlarda özellikle yapay zekadan destek almak doğru bir yaklaşım değil. Mutlaka bu konuda eğitim almış profesyonellerden destek almak gerekiyor. Yoksa yarardan çok zarar getirebiliyor” dedi.

“Alzheimer Gibi Hastalıklar Ortaya Çıkabilir”

Yapay zeka teknolojisinin uzun vadede bilişsel yetiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini dile getiren Doç. Dr. Erdoğan, düşünme gibi faaliyetlerin azalmasının, uzun vadede birçok hastalığa yol açabileceğini, hatta Alzheimer gibi hastalıkları artırabileceğini söyledi. Doç. Dr. Erdoğan, yakında “yapay zeka bağımlılığı” teriminin literatüre girebileceğini ifade etti. (DHA)

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.

Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Yaz aylarında kalp damar hastalıkları riski artarken, aşırı sıcaklar ve nemli hava kalp krizine yol açabiliyor. Uzmanlar, kalp hastalarının serin yerlerde kalmalarını, yeterli sıvı almalarını ve ağır egzersizlerden kaçınmalarını öneriyor.