Tüketici artık ikinci el ürün almayı tercih ediyor

TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu Raporuna Göre Perakende Pazarının Geleceği

TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve “Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler” başlığıyla sunulan rapor, tüketici tercihlerinin nasıl şekilleneceği konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

30 ülkede toplam 23 bin kişi ile gerçekleştirilen çalışma, ikinci el alışverişin, fiyat hassasiyetinin ve markaların yenilikçilik çabalarının önemli olduğunu gösteriyor. Tüketicilerin yüzde 78’i markaların paket boyutlarını küçülttüğünü ancak fiyatın aynı kaldığını ya da daha yüksek olduğunu fark ediyor. Ayrıca, markaları satın alma kararlarında önemli bir etken olarak görmeyenlerin oranı yüzde 35 iken, markaların tüketici ile güçlü bağ kurduğunu düşünenlerin oranı yüzde 12 olarak belirtiliyor.

Gelecekte daha fazla ikinci el ürün satın alma eğiliminde olduklarını belirten tüketicilerin oranı ise yüzde 39 olarak raporda yer alıyor.

Küresel Perakende Pazarı 18,6 Trilyon Dolara Ulaştı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım, Gıda, Hizmetler Yuvarlak Masa Başkanı İzzet Özilhan, dijitalleşmenin ve otomasyonun iş yapış biçimlerini dönüştürdüğünü vurgulayarak, küresel perakende pazarının 2024 yılında 18,6 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. Özilhan, Türkiye’de perakende sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 14’e yaklaştığını ve sektörün 10 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Özilhan ayrıca, tedarik zincirinde esnekliğin, sürdürülebilirliğin ve yapay zekâ destekli çözümlerin artık öncelik kazandığına dikkat çekti.

Tarımsal Destek Yunanistan’da 12, Türkiye’de 3 Milyar Dolar

Etkinlikte düzenlenen “Perakendenin Küresel Rotası: Uluslararası Dinamikler ve Yerel Yansımaları” panelinde konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, işlerin yüzde 80’inin tarım ve hayvancılık ile ilgili olduğunu belirterek, sağlığın önemine vurgu yaptı. Özpamukçu, dünyada ve Türkiye’de genel bir bireyselleşme trendi olduğunu ve bu eğilimin perakende sektörünü de etkilediğini ifade etti.

Özpamukçu ayrıca, “Enflasyonla mücadelede sadece talebi kısarak değil, arzı artırarak da düşünebiliriz. Türkiye’deki tarımsal destek 3 milyar doları geçemezken Yunanistan’ın 12 milyar dolarlık destek verdiğini göz önünde bulundurmalıyız. Bu farklılıkların neden olduğu maliyet farklarıyla ilgili kavgaları bırakmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Demirtaş: Al komünisti vur faşiste…

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı dikkat çeken açıklamalarla sosyalist ve komünist ekonomik anlayışı hedef aldı. Paylaşımında, bu ideolojilerin günümüz teknolojik ve ekonomik gerçekleriyle uyuşmadığını …

BDDK’dan iki şirkete faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Adil Tasarruf Finansman AŞ ve Albayrak Tasarruf Finansman AŞ’ye faaliyet izni verildi.

Yatırım fonları ve TL mevduatta stopaj arttı

Piyasaların gözü Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında…

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …