Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Selimiye Camisi Restorasyonunun Ardından Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başkent Lefkoşa’nın en büyük tarihi kompleksi olan Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir açılış töreni düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, EVKAF Genel Müdürü Mustafa Tümer ile KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve çok sayıda üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.

Açılış töreni, Türkiye’deki Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen “101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni” ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da canlı bağlantıyla törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, restorasyonu tamamlanan caminin ülke için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün inancının simgesidir. Geçen hafta yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’nin Tarihi Kimliği

Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camisi, hem dini hem de tarihi kimliğiyle yüzyıllardır önemli bir yapı olarak öne çıktı. İnşa edildiği tarihten itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan cami, Osmanlı Devleti’nin Lefkoşa’yı fethetmesiyle harap durumdan kurtarılarak camiye çevrildi.

1954 yılında Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlı Sultanı 2. Selim’in onuruna Selimiye Cami adını alan yapı, günümüze kadar ulaşan en büyük tarihi yapılar arasında yer alıyor. 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon süreciyle Selimiye Camisi, eski ihtişamına kavuşmuş oldu. (AA)

Related Posts

ÖSYM (DGS) sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav yerleri belli oldu mu, ne zaman yayınlanacak?

DGS sınav giriş yerleri 2025 yılı oturumuna girecek adaylar tarafından bekleniyor. ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleşecek sınav için adaylar, sınav giriş yerlerini ve belgelerini merakla bekliyor. Önlisans eğitimini lisans programlarına tamamlamak isteyen binlerce adayın katılacağı DGS’de 2 yıllık önlisans programlarından 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmak isteyenlerler ter dökecek. Peki, DGS 2025 sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri nasıl öğrenilir?

BİLSEM sonuçları açıklandı mı 2025? BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir?

2024-2025 eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezleri öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci ön değerlendirme uygulamaları, 21 Aralık 2024- 1 Mart 2025 tarihleri arasında tamamlandı. Sonuçlar da 7 Mart itibarıyla erişime açıldı. Bununla birlikte BİLSEM bireysel değerlendirme uygulamaları ne zaman sorusu da gündeme geldi. BİLSEM bireysel değerlendirme yetenek sınavları 14 Nisan – 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Peki, BİLSEM sonuçları açıklandı mı 2025? BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir? İşte Bilsem sonuçları sorgulama ekranı…

Müzik eleştirmenleri Sezen Aksu’nun yeni albümünü değerlendirdi: “Kendi efsanesiyle yarışıyor”

Müzik eleştirmenleri Sezen Aksu’nun yeni albümünü değerlendirdi: “Kendi efsanesiyle yarışıyor”

Adli Tatil başladı mı? Mahkemeler Adli Tatilde devam eder mi? 2025 Adli Tatil tarihi

Adli tatil ne zaman başlıyor ve kaç gün sürecek sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Adli tatil tarihi, adliyelerde hukuksal süreçleri olanlar tarafından sorgulanan konular arasında yer alıyor. Tatil süresince adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Peki 2025 adli tatil ne zaman başlıyor? İşte ayrıntılar…

Sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatar? 2025 YKS nasıl sınav görevlisi olunur?

Öğretmenler ve akademik personeller sınavlarda çeşitli alanlarda görevler üstleniyor. Gözetmen, bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı gibi görevlendirme yapılıyor. Peki, Sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatar? 2025 YKS nasıl sınav görevlisi olunur?

YKS KATILIM SAYISI 2025 || Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu?

YKS 2025 sınavına girecek aday sayısı açıklandı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 oturumları 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Hedeflediği üniversite ve fakülteye girmek isteyenler TYT, AYT ve YDT oturumlarında ter dökecek. Diğer taraftan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bu sene YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları için başvuru sayısını da açıkladı. Peki Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu? İşte 2025 üniversite sınavı başvuru sayısı…